dagaanbiedingen kortingacties winkelkoopjes Linkpartners

Mail en info

Adverteren?

dagkoopjes dagkoopjes
Home elektronica Cadeau Bloemen Parfums babyshop Mode Feest Feestdagen Erotiekwinkel Verzekeringen Dieren+ Telefoon+
Startje.nu - Wij vinden wat jij zoekt!

Sinterklaas, kerst, oud-en-nieuw maar ook Koningsdag goede-vrijdag Hemelvaartdag Pasen bevrijdingsdag Pinksteren Valentijn alsmede vele andere feestdagen zijn op google facebook en adere media te vinden, sommigen ook hier

Sinterklaas of Sint-Nicolaas, hoofdfiguur van het jaarlijkse volksfeest dat op 5 december en 6 december in Nederland en andere landen wordt gevierd.

Deze vorm van het sinterklaas feest komt waarschijnlijk voort uit het prenten boekje “Sint Nicolaas en zijn knecht “(1850) van onderwijzer Jan Schenkman, maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.

De de invulling van de folklore verschilt per land en streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert en het uiterlijk van zijn knecht.

In Nederland zet men al eeuwen de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427 in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond.

Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas.

Tegenwoordig is het sinterklaasfeest een familiefeest en zetten kinderen hun schoen klaar vanaf het moment dat de Sint in het land is aangekomen. Traditioneel wordt de schoen bij de haard gezet, want Zwarte Piet komt vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen. In woningen zonder schoorsteen wordt de schoen veelal voor de verwarming, bij de voordeur of bij de achterdeur gezet. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers in hun schoen. Het wordt op prijs gesteld als de kinderen ook wat terugdoen, en dus leggen ze vaak een tekening, een wortel, hooi of suikerklontjes bij de schoen..

Het zingen van sinterklaas liedjes kwam in de 17e eeuw al voor, maar zoals het geval is met de meeste nu bekende volksliedjes is het huidige repertoire aan sinterklaas liedjes in de 19e eeuw vastgelegd. Een van de bekendste sinterklaas liedjes is zie ginds komt de stoomboot.

Typische lekkernijen die bij het Sinterklaasfeest horen zijn:

Speculaaspoppen, Chocolademunten, Chocoladeletters, Banketletters, amandelstaaf, Borstplaat, Marsepein, Strooigoed, Taai-taai, Pepernoten, Kruidnoten, Schuimpjes, Suikergoed en de Bisschopwijn.

Tegenwoordig ligt het Sinterklaas feest een beetje onder vuur doordat een aantal mensen vinden dat de figuur “Zwarte Piet” discriminerend zou zijn en een belediging voor de “zwarte”mens

Helaas wordt hierbij aan de oorsprong, het doel en de verschillende verhalen, voorbij gegaan en komt een eeuwen oud kinderfeestje, onder druk en verwarring te staan, veroorzaakt door een relatief kleine groep personen..

Nederland heeft een aantal feestdagen, zoals:

Koninginnedag  Goede Vrijdag Hemelvaartsdag

Paasdagen Pinksteren  Kerst en Oud en Nieuw.

Daar komen nog een aantal niet “officiële” feestdagen bij zoals  

Valentijn  Sinterklaas en nog een aantal commerciële feestdagen.Display Pagerank
kerst en siterklaas

Feestdagen kerst oud & nieuw